Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis
Hofstraat 8 IJsselstein
 

In verband met herbestemming is het voormalige woonhuis Hofstraat 8 te IJsselstein in 2016 door BBA onderzocht. Bij het veldwerk bleek dat het pand bijzonder goed bewaard is gebleven en opvallende details bevat qua indeling en afwerking.

Hofstraat 8 is een vroeg-16de-eeuws tweebeukig huis, waarvan de achterbeuk oorspronkelijk was opgedeeld in twee delen en voorzien van een vierkante traptoren. Bij een ingrijpende verbouwing van het huis in het tweede kwart van de 19de eeuw zijn de daken van de achterbouw met een doorlopend dakschild gekoppeld. In 1937 werd achter het huis een verenigingsgebouw opgericht, dat na 1968 als een uitbreiding van het nu als winkelpand gebruikte huis fungeerde.

Zowel de aanwezigheid van de traptoren als de kwaliteit van de houtconstructies, met name de fraai afgewerkte consoles, wijzen op een bouwheer met een hoge status. Aangezien het pand vlakbij het terrein van het voormalige kasteel van IJsselstein staat, kan worden aangenomen dat de bouwheer behoorde tot de entourage van de kasteelheer. De bouwheer is vooralsnog onbekend, maar een mogelijke kandidaat is Willem Torck, die van 1525-1534 drost van IJsselstein was voor kasteelheer Floris van Egmond.