Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis
Mons Aureaschool Haarlem
Mons Aureaschool Haarlem - Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis
 

De in 1960 in gebruik genomen R.K. Industrie- en huishoudschool `Mons Aurea' (Gouden Berg) in Haarlem heeft in 2014 haar functie verloren. In 2015 is door BBA een bouwhistorische waardestelling uitgevoerd ten behoeve van de plannen voor verbouw tot woningen. Het gebouw geldt als een wederopbouwmonument.

De school is gebouwd aan weerszijden van de Garenkokersvaart. De bouwdelen zijn met een luchtbrug over de vaart met elkaar verbonden. Het zuidelijke gebouw met gymnastieklokaal en aula is vormgegeven als een gesloten hof. Het noordelijke gebouw bestaat uit een drielaags deel met lokalen en lagere delen voor administratie en keuken.

Het ontwerp voor de school is van J.A. van der Laan. Kenmerkend zijn het traditionele schoonmetselwerk met speklagen, het op een strikt raster uitgezette betonskelet en de stalen ramen. De toegepaste kunst boven de ingang en in het interieur is van J.B. Lambert Simon en A.R. Jansen. Ondanks diverse kleine interieurverbouwingen vertoont het gebouw nog veel originele details.