Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis
Weverij De Ploeg Bergeijk
Weverij De Ploeg Bergeijk - Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis
 

In verband met de herbestemming van de voormalige weverij De Ploeg in Bergeijk is BBA gevraagd voor een aanvullende cultuurhistorische waardestelling om de karakteristieke details en onderdelen van het gebouw te benoemen.

Weverij De Ploeg is in 1956-1959 gebouwd als modelfabriek met veel licht en lucht voor de in 1923 opgerichte Coöperatieve Productie- en Verbruiksvereniging `De Ploeg'. Voor de karakteristieke `jaloeziegevel' met gebogen sheds is een betonconstructie van het systeem Zeiss-Dywidag gebruikt. Het interieur kon flexibel worden aangepast dankzij verplaatsbare pascoliet-wanden. In de weverij waren ook een toonzaal en kantoren ingericht.

Architect Gerrit Rietveld was verantwoordelijk voor de vormgeving, waarvoor hij een maatraster gebruikte. Gerrit Beltman uit Enschede werd aangetrokken voor de uitwerking van de constructie vanwege zijn ervaring met gebouwen voor de textielindustrie. De tuinaanleg rond de fabriek is een ontwerp van tuinarchitecte Mien Ruys.

De foto rechts toont het inwendig ketelhuis van deze in 2007 gesloten weverij. Omdat de oorspronkelijke klimaatinstallatie van Bronswerk niet goed voldeed werd deze in 1977 vervangen, waarbij ook de indeling van het gebouw werd gewijzigd. Met enige regelmaat zijn dergelijke praktische wijzigingen aan het gebouw uitgevoerd.