Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis
Van der Pekbuurt Amsterdam-Noord
Van der Pekbuurt Amsterdam-Noord - Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis
 

De Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord bestaat uit circa 1400 woningen en is gebouwd tussen 1918 en 1926 naar plannen van J.E. van der Pek voor particuliere woningbouwverenigingen en de Gemeentelijke Woningdienst. In verband met een renovatie van de buurt vanaf de zomer van 2014 heeft woningbouwcorporatie Ymere aan BBA opdracht gegeven voor een kleuronderzoek van het exterieur van de woningen.

Ramen, deuren, kozijnen, goten, overstekken, boeiborden en balkons zijn onderzocht op sporen van de oorspronkelijke kleurafwerking. De resultaten zijn vergeleken met historische foto's en documentatie uit de bouwtijd. De oorspronkelijke variatie in de afwerking van de blokken is bij later schilderwerk grotendeels verdwenen.

Onder de huidige witte verf is bij de goten, daklijsten en kozijnen een okergele verf aangetroffen, passend bij de gele baksteenbanden. De ramen, deuren en dakkapellen hadden een donkergroene of roodbruine kleur. In overleg met Ymere en het Bureau Monumenten Amsterdam zijn voor het schilderwerk kleurvoorstellen gedaan.