Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis
Jachthuis Beukenrode Doorn
Jachthuis Beukenrode Doorn - Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis
 

In het kader van de restauratie/renovatie van buitenplaats Beukenrode in Doorn is BBA in 2015 gevraagd voor een bouwhistorische verkenning met interieur- en kleuronderzoek. Beukenrode maakt deel uit van de zogeheten Stichtse Lustwarande, een reeks buitenplaatsen langs de Utrechtse Heuvelrug.

Het buitenhuis werd in 1872 gebouwd naar een eclectisch ontwerp van architect H.J. van den Brink in opdracht van Mr. K.J.F.C. Kneppelhout. Omdat die ook eigenaar van kasteel Sterkenburg was, heette het huis in eerste instantie Nieuw-Sterkenburg. Het huis heeft verschillende verbouwingen ondergaan, onder meer na aankoop van de buitenplaats door G.W.J. Kooij in 1908. Hij liet het huis uitbreiden en verfraaien met interieurs in Oudhollandse stijl, en wijzigde de naam in Beukenrode.

Begin jaren vijftig wordt de buitenplaats door de Broeders van Dongen ingericht als observatiekliniek met internaat. Op het terrein bouwt men diverse paviljoens. Van de oude bijgebouwen in de tuin- en parkaanleg met slingervijver is alleen het wit gepleisterde speelhuis behouden.

De Sint Augustinusstichting neemt de kliniek in 1980 over. Begin 21ste eeuw zijn de gebouwen opnieuw ingericht als onderwijsinstelling en conferentiecentrum. Tegenwoordig staat het hoofdhuis bekend als Jachthuis Beukenrode.