Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis
AVRO-studio Hilversum
AVRO-studio Hilversum - Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis
 

In het kader van een voorgenomen verbouwing en herbestemming is door BBA in 2014 een bouwhistorisch onderzoek en kleuronderzoek uitgevoerd naar het hoofdgebouw (Studiogebouw 1) van het AVRO-studiocomplex, dat in 2002 als rijksmonument is aangewezen.

Studiogebouw 1 is in 1933-1936 op een waaiervormige plattegrond gebouwd naar ontwerp van B. Merkelbach en Ch.J.F. Karsten in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Enkele jaren ontwierpen zij ook het tweede studiogebouw en toen kreeg gebouw 1 een poortgebouw en een koffie- en ontvangstruimte. In 1968-1972 volgde nog een uitbreiding en interne wijziging naar plannen van W.L. van Oostrum.

Bijzonder aan het gebouw zijn de geluidsdichte studio's, waarvoor een doos-in-doosconstructie werd toegepast. De installaties voor ventilatie en verwarming zijn daardoor omvangrijk, met name de bijzondere ventilatiekanalen van de firma Martini.

Bij het kleuronderzoek is gekeken naar diverse interieurelementen als puien, trapleuningen, ramen en deuren. Nu is vrijwel overal een witte verf te zien, maar oorspronkelijk waren zachtgeel (stalen elementen), grijsgroen (deuren, puien) en olijfgroen (stalen deuren) toegepast.