Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis
Centrale Markthal Amsterdam
 

Ten westen van de binnenstad van Amsterdam ligt het terrein van de Centrale Markthallen, sinds 1998 aangeduide als Food Center Amsterdam. Deze in 1934 geopende groothandelsmarkt  voor groente en fruit kreeg insteekhavens en silo's langs de randen en in de middenas de Mercantihal, de Centrale Markthal, een koelhuis en een vismarkt. Het centrale gebouw van dit terrein is in 2017 door BBA onderzocht ten behoeve van herbestemming.

Het door architect N. Lansdorp (Publieke Werken) ontworpen gebouw meet 130 bij 70 meter, maar was tot 1994 nog 20 meter langer en had ook een klokkentoren (1984 gesloopt). Vanaf het einde van de 19de eeuw ontstonden dergelijke monumentale overdekte markthallen in diverse grote buitenlandse steden. De bouwcommissie van de Amsterdamse hal ging ter inspiratie kijken bij Grossmarkthallen in Keulen, Frankfurt am Main en M√ľnchen.

De overdekte hal heeft een overspanning van 50 meter. Rondom waren kantoren ingericht, toegankelijk via twee trappenhuizen met paternosterliften. De bijzondere stalen overspanning is geleverd door Hermes' Nederlandsche Constructiewerkplaatsen uit De Steeg. Tussen de stalen spanten zijn casettenplaten van bimsbeton aangebracht. Voor de verwarming van de hal dienen 16 luchtverhitters, uitgevoerd met geribbelde lamellen.

Het terrein is in 1954 vergroot. In de jaren 60 en 70 werden de insteekhavens gedempt, omdat de aan- en afvoer van goederen steeds meer over de weg ging in plaats van over het water. De groenteveiling functioneerde nog tot 1985.