Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis
St.-Willibrorduskerk Zeilberg (ensemble)
St.-Willibrorduskerk Zeilberg (ensemble) - Bureau voor Bouwhistorie en ArchitectuurgeschiedenisSt.-Willibrorduskerk Zeilberg (ensemble) - Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis
 

In opdracht van de Werkgroep Behoud St. Willibrorduskerk Zeilberg is door BBA in 2013 een cultuurhistorische waardenanalyse (CHW) gemaakt van de uit 1914 daterende  Willibrorduskerk te Zeilberg plus de bijbehorende gebouwen. Het betreft hier een vervolg op de door BBA en bureau Lantschap in 2011 uitgevoerde CHW van het dorp Zeilberg.

Het rapport schenkt ook aandacht aan de plaats van deze kerk binnen de groep katholieke kerken uit de periode 1850-1940 en de plaats van de kerk in het oeuvre van architect Casper Franssen en zijn zoon Joseph. Samen zijn zij verantwoordelijk voor ruim 60 kerken in de provincies Limburg, Brabant en Gelderland.

Casper Franssen bouwde rond 1914 ook de pastorie, het zusterklooster, de meisjes- en de jongensschool (gesloopt), de onderwijzerswoning en het parochiehuis (vernieuwd). De kleuterschool uit 1938 is herbouwd na brand. De behouden gebouwen vormen samen met het kerkhof, de ommuurde parochietuin en het Heilig Hartbeeld een cultuurhistorisch waardevol religieus ensemble.