Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis
Waalbrug Nijmegen
Waalbrug Nijmegen - Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis
 

Wegens voorgenomen renovatiewerkzaamheden heeft de gemeente Nijmegen in 2014 aan BBA opdracht gegeven voor een bouwhistorische opname met waardestelling en kleuronderzoek van de verkeersbrug over de Waal tussen Nijmegen en Lent. Deze brug is gebouwd door het Bruggenbureau van Rijkswaterstaat naar ontwerp van ingenieur P. Stelling met architect A.J. van der Steur als esthetisch adviseur.

De in 1936 geopende Waalbrug is inclusief de aanbruggen 600 meter lang. De grote geklonken stalen vakwerkboog in het midden heeft een overspanning van 244 meter, toen de grootste overspanning op het Europese vasteland. De brugpijlers zijn uitgevoerd in gewapend beton en bekleed met graniet. De aanbruggen hebben stalen bogen aan de onderzijde.

De middenboog werd in de meidagen van 1940 opgeblazen, maar was in 1943 hersteld. Door een actie van Nijmegenaar Jan van Hoof kon in 1944 tijdens de operatie Market Garden worden voorkomen dat de brug door de Duitsers opnieuw werd opgeblazen. In 1992-1994 werd het fietspad aan de westzijde verbreed om ook ruimte te bieden voor een busbaan.

Het kleuronderzoek heeft aangetoond dat de nu deels cremekleurig (middenboog) deels bruin-groen (onderbruggen) geschilderde brug in oorsprong geheel groen was geschilderd.