Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis
Kasbank Amsterdam
Kasbank Amsterdam - Bureau voor Bouwhistorie en ArchitectuurgeschiedenisKasbank Amsterdam - Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis
 

BBA heeft in 2014 een bouwhistorische quickscan en kleuronderzoek uitgevoerd voor het interieur van de voormalige Kasbank te Amsterdam ten behoeve van een renovatie en verbouwing tot hotel. Op basis van het onderzoek is kleuradvies gegeven voor de entree, de grote hal, de trappenhuizen en de kluisruimte.

Het oorspronkelijke bankgebouw uit 1908 is ontworpen door architect F.W.M. Poggenbeek. Er volgden verbouwingen en uitbreidingen in 1920-1921 en 1932 naar plannen van C.B. Posthumus Meyes jr.. In de tweede helft van de 20ste eeuw is het interieur gemoderniseerd. Het gebouw beslaat een groot deel van het bouwblok tussen Spuistraat, Paleisstraat en Singel.

Kenmerkend is de combinatie van moderne en traditionele materialen. Het casco is opgetrokken in gewapend beton en staal. Zelfs de kap is een betonconstructie. Staal is onder meer te vinden bij de glasdaken van de grote hal en de vide daarboven. Voor de afwerking van de ruimten zijn stucwerk, tegels, natuursteen en terrazzo toegepast. Het exterieur van het gebouw is bekleed met gele zandsteen boven een rusticaplint van grijze tufsteen.