Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis
Huis Eerde
Huis Eerde - Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis
 

De Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten heeft in 2013 aan het Bureau voor Bouwhistorisch Onderzoek en Restauratie (BBOR) te Den Haag en aan BBA gevraagd om nader onderzoek uit te voeren voor Huis Eerde te Ommen. Door BBA is een bouwhistorisch opname uitgevoerd, door BBOR een interieurhistorisch onderzoek.

Huis Eerde vormt de kern van het landgoed Eerde, gelegen ten zuiden van Ommen. Het huis is omgracht en heeft een brug naar het voorplein dat wordt geflankeerd door bouwhuizen. Huis, voorplein en tuin worden omringd door een rechthoekige buitengracht. Het huis werd in 1715 voltooid in classicistische stijl voor de familie Van Pallandt en toont in de zandstenen pronkrisaliet het alliantiewapen Van Pallandt-Van Baer. Wijzigingen aan de ramen zijn ongedaan gemaakt bij een restauratie in de jaren 70 van de 20ste eeuw.

Het huis diende als jachthuis voor drijfjachten op de heidevelden in de omgeving. Op de bel-etage en verdieping waren acht appartementen voor hoge gasten ingericht, elk met een slaapkamer, een garderobe (met toilet) en een hoekkabinet. Interessant is het afgewogen proportieschema van exterieur en interieur. Helaas is onbekend wie het ontwerp voor dit in zijn opzet unieke huis heeft geleverd.