Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis
Theekoepel Wageningen
 

In verband  met een restauratie en herbestemming van de theekoepel aan de Niemeijerstraat te Wageningen is in 2016 door BBA onderzoek gedaan naar dit interessante kleine object, dat een fraai uitzicht biedt op het park langs de stadsgracht en verderop de Rijn.

Deze achtzijdige theekoepel is in het derde kwart van de 18de eeuw voor de familie Van Hogendorp opgericht op een stenen onderbouw, die is gesitueerd ter plaatse van een toren van de stadsmuur van Wageningen en daar mogelijk nog restanten van bevat. Ook de op de koepel aansluitende tuinmuur bevat delen van die stadmuur. Vanaf de 17de tot in de 19de eeuw lag deze plek in de oksel van het Rijnbolwerk.

De bakstenen theekoepel heeft een meloenvormig koepeldak, bekleed met lood en voorzien van een zinken piron. Het gewelfde plafond met blauwgeschilderde platen is aangebracht bij een restauratie rond 1990.

De bakstenen onderbouw bestaat uit een voorbouw waarover een (gewijzigde) trap naar de theekoepel leidt, een achthoekige centrale ruimte en een overwelfde ruimte in het aardwerk aan de achterzijde van de theekoepel. De onderbouw heeft waarschijnlijk een representatieve functie gehad, als een koele verblijfsruimte in de warme zomermaanden. Twee nissen hebben mogelijk dienst gedaan als beeldnissen.