Bureau voor Bouwhistorie en Architectuurgeschiedenis
Baksteen
 

Biografie van de baksteen 1850-2000

Kleigebruik, bakproces, soorten en maten en constructies vormen de opmaat van dit boek. Baksteen mag `oer-Hollands' zijn, ze werd overwegend in Friesland, Groningen, Utrecht, Limburg en vooral Gelderland geproduceerd. Beter bakken en effectiever vormen waren de grootste veranderingen bij de industrialisatie van de baksteenproductie na 1850.

Machinale rode, gele en zwart gesmoorde bakstenen als onderdeel van metselmozaïeken werden kenmerkend voor de neorenaissance. Geglazuurde profielstenen bepaalden het beeld van de neogotiek. De Jugendstil bracht gladde, lichtgele en witte baksteen. Na de Eerste Wereldoorlog werd expressieve baksteen populair. Textuurschom- melingen volgden de architectuurmode: glad, opgeruwd dan wel ruwe handvormsteen. Na de Tweede Wereldoorlog lag de nadruk op ratio- nalisatie en verschenen nieuwe producten op de markt.

Het boek behandelt al deze facetten en nog veel meer, waardoor het niet alleen een biografie maar ook een praktische wegwijzer is geworden voor iedereen die geïnteresseerd is in het product baksteen en de toepassing in ons gebouwd erfgoed.

Verschenen in 2012 bij WBOOKS i.s.m. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
ISBN 978 90 400 0756 9
auteur: Ronald Stenvert (BBA)